معتاد یک معلول مغزی است
عباس دیلمی زاده رئیس جمعیت تولدی دوباره نیز معضل اشتغال معلولان را بسیار حاد میداند و با اشاره به فرد بهبود یافتهای که با وجود سپری شدن 6 سال از پاکیاش هنوز اندرخم یک کوچه است میگوید: اعتیاد یک بیماری مغزی است و معتادان نیز جزوی از جامعه معلولین مغزی به حساب میآیند به همین دلیل باید برای اشتغال یک معتاد بهبود یافته نیز اشتغالی مانند یک فرد معلول در نظر گرفت چرا که یک معلول مغزی نمیتواند بعد از رهایی از اعتیاد مانند یک فرد سالم 8 ساعت در طی روز کار کند.
زنان؛ قربانیان خاموش اعتیاد، در ایران
متاسفانه آمار وضعیت اعتیاد زنان در ایران مخفیتر از آمار مردان است و هر کس که بخو اهد پژوهش در ارتباط با اعتیاد زنان انجام دهد با مشکل مواجه شده و نمیتواند آمار دقیقی به دست آورد.
RSA سال 1386 (بررسی وضعیت اعتیاد در ایران) آمار 5 درصدی معتادان زن در بین معتادان القا میکند، اما براساس اعلام سازمان بهزیستی این رقم تا 2 درصد نیز تایید می شود اما رئیس جمعیت تولدی دوباره به ایلنا میگوید: کسانی که با آمار سروکار دارند پس از آنکه با مشکلات این چنین در آمار مواجه میشوند مشاهدات عینی در خصوص اعتیاد زنان را با آمار رسمی ترکیب کرده و یک آمار تخمینی ارائه میدهند. دیلمی زاده میگوید: وجود 10 درصد معتاد زن در کشور به واقعیت نزدیک است اما آمار غیر رسمی حکایت از آن دارد که حدود 15درصد از تعداد معتادان به سمت معتادان زن گرایش دارد که البته بخش عظیمی از این افراد به صورت پنهانی مصرف کرده و دسترسی به آنها دشوار است.
به گزارش خبرنگار ایلنا زهرا 32 ساله، نمونهای از یک معتاد زن در کشور است که پس از ازدواج معتاد شده و همسرش نیز از نیروی کارش برای پخش مواد مخدر استفاده میکند. پدر زهرا هم اعتیاد دارد و در واقع خودش به تنهایی منبع خرجی برای اعتیاد پدر و همسرش شده است؛ مراد همسرش اصرار به بچه دارد اما زهرا زیر بار نمیرود؛ از عاقبت بچهای که پای دود پدر و مادر معتاد بزرگ شود میترسد...
اکثر کارشناسان تاکید دارند که حمایت از جمعیت معتادان زن، باید چندین برابر شود چرا که انگ و تابوی فرهنگی بر روی آنها شدیدتر بوده و در صورت عدم شناسایی و درمان آنها خطر ابتلا به ایدز و انتقال آن به سایر جامعه بسیار شدید است.
کاهش شیوع اچ ای وی در بین معتادان تزریق، از ادعا تا واقعیت
بر اساس این گزارش دو روز مانده به روز جهانی مبارزه با مواد مخدر سعید صفاتیان، مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر از کاهش شیوع ویروس اچ. آی. وی در بین معتادان تزریقی خبر داد و این اقدامات را منوط به عملکردهای 4 ساله گذشته دانست و اعلام کرد: طی چند سال گذشته ایران با اجرای موفق برنامههای کاهش آسیب توانسته ویروس HIV را در بین معتادان تزریقی از سال 84 که برابر 25 درصد بوده است به 13 درصد در سال 88 کاهش دهد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، آمار اینچنینی در حالی اعلام میشود که هنوز معلوم نیست آزمایش ایدز روی چه تعداد معتاد آزمایش شده و تفکیک جنسیت معتادان نیز نا مشخص است.
محضری مسوول گروه درمان و کارشناس اسبق دفتر پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در ارتباط با خبر فوق به ایلنا میگوید: زمانی میتوان با اطمینان چنین آماری داد که تعداد آمایش ایدز در کشور خوب و قابل توجه باشد و جذب معتادان تزریقی برای درمان نیز مشخص باشد، در عین حال معتادان تزریقی به آزمایشهای تشخیص ایدز در کشور ترغیب شده باشند، این درحالی است که هنوز تعداد قابل توجهی از معتادان تزریقی تمایلی به آزمایش ایدز ندارند به طوریکه براساس آمارهای RSA، تنها 15 درصد از معتادانی برای انجام آزمایش ایدز مراجعه کردهاند، هنوز مابقی آنها وضعیت نامشخصی دارند و برای آزمایش مراجعه نکردهاند که این مساله خطرناک است.
او پایه گذاری برنامههای کاهش آسیب را از سال 80 میداند و با اشاره به شدت و گسترش این قبیل برنامهها از این سال میگوید: وضعیت زنان معتاد در این بین نامشخص است چرا که رفتارهای پرخطر زنان بیشتر است و این افراد پلی میان جامعه معتادین و سالم هستند که میتوانند ایدز را به جامعه سالم نیز منتقل کنند؛ این درحالی است که برنامههای کاهش آسیب و درمانی در میان جامعه زنان کافی و کامل نیست با این وجود سخن گفتن از کاهش شیوع ویروس (اچ. آی. وی) در میان معتادان تزریق چندان محل اعتبار ندارد.
به گزارش ایلنا رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت نیز نسبت به شیوع مصرف روان گردانها هشدار داده و آن را عاملی برای گسترش ایدز در کشور دانسته است.
سونامی شیشه در راه است
متاسفانه مصرف ماده مخدر شیشه (متانتامین ها)در کشور روند افزایش داشته و مهمتر از همه درگیری نسل جوان با این ماده است که در انسان رفتارهای مخاطره آمیز ایجاد کرده و فرد را در برابر محرکهای هشدار دهنده بیتفاوت میکند ، فرد مصرفکننده به انرژی و هیچان کاذبی میرسد که میتواند بسیار خطرناک باشد.
عباس دیلمی زاده رئیس انجمن تولدی دوباره بالاترین میزان مصرف قالب در کشور را کراک میداند و میگوید: میزان رشد مصرف مواد محرک شیشه رو به افزایش بوده و میزان مصرف کراک و تریاک رو به کاهش است. او به یک اتفاق تلخ اشاره میکند: انتظار داریم که در چند سال آینده با یک سونامی شیشه در کشور مواجه شده و تعداد مصرفکنندههای شیشه در کشور قالب شوند، در عین حال درمانهای دارویی توصیه شده در دنیا برای مصرفکنندگان شیشه نیز، درمانهای غیر دارویی است و درمانهای دارویی برای مصرفکننده شیشه توصیه نمیشود.
او ادامه میدهد: جای سوال دارد که نظام پزشکی با توجه به افزایش سطح خدمات MMT و متادون چه برنامهای برای درمان مصرفکنندههای شیشه در کشور پیشبینی کرده اند؟
به گزارش خبرنگار ایلنا آنچه که از اظهارات اغلب کارشناسان وانجمنها مشاهده شده نشان از نگرانی آن هانسبت به رشد مصرف شیشه در کشور دارد ،ظاهرا تمام اقدامات در این خصوص پراکنده بوده و به دادن هشدار خلاصه شده است.
در عین حال جامعه درگیر با این مواد نیز بدون حمایت ویژه راه اندازی شدهاند و به جز راه اندازی آزمایشی یک کمپ در ارتباط با ترک شیشه در کشور اقدام قابل ملاحظهای صورت نگرفته است.
کاش به جای زیاد شدن تریبونهای سخنرانی در کشور، آن هم در آستانه مبارزه با مواد مخدر و امحای مقادیر قابل توجهی از مواد در این روز ، برخی از ابهامات مربوط به حوزه معتادان شفاف میشد تا با آسیب شناسی معضلات آنها بتوان همراه با پیشرفته شدن انواع مواد مخدر و شیوع مصرف آن و حتی جلوتر از آن گام برداشت.
رسانه ملی که اغلب داعیه دار برگزاری انواع و اقسامی از مناظرهها میان شخصیتهای سیاسی و ورزشی است، خالی از لطف نیست که با فرا خواندن سازمانهای متولی در امر مواد مخدر وانجمنها نیز مناظرهای ازجنس این بلای خانمان سوز و انسان سوز بر پا کند تا فارغ از تب تاب مسابقات جام جهانی نسبت به موشکافی این معضل اقدام شود... افسوس که جای خالیهای بسیاری وجود دارد و این کمبودها پتک محکمی میشود از جنس آوار... و گریبان جامعه را میگیرند... گزارش: سمیه جاهد عطائیان