اطلاعات جغرافیایی ضرورت برنامه ریزی شهری
عکس از:www.vahidvaka.blogfa.com
آنچه که ضروری به نظر میرسد یکی از عوامل مهم در تصمیمگیرها و برنامهریزیها داشتن اطلاعات صحیح، دقیق و به روز است در نتیجه جهت آوری ذخیره و بازیابی و تجزیه و تحلیل اطلاعات با حجم زیاد آن، چارهای جز استفاده از فناوریها نداریم یکی در این پدیدهها سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) است.در دهه 1970 دو سیستم اطلاعات جغرافیایی برای مجموعه ابزاری که به منظور ایجاد و نگهداری نقشه، تحلیل و نمایش نقشهها و اطلاعات در نهادهای دولتی فراهم شده بود به کار گرفته شد.
چیست Geographic Information System
عوارض موجود روی یک نقشه را به اطلاعات توصیفی متصل میکند، GIS ابزاری است که در خدمت مدیریت برنامهریزی و طراحی شهری، آنچه GIS را از سایر سیستمها متمایز میکند بخش تحلیل توصیف آن میباشد سیستمی است کامپیوتری که میتواند دادههای توصیف کننده مکانها و فضاهای روی سطح زمین را نگهداری کرده و از آن بهرهبرداری کند.
برنامهای که برای ورود مدیریت و تجزیه و تحلیل و نمایش اطلاعات جغرافیایی مورد استفاده قرار میگیرد.
مهمترین هدفی که GIS دنبال میکند دستیابی به روشهای استراتژیک در بکارگیری اطلاعات جغرافیایی به منظور تقویت فرآیند تصمیمگیری و برنامهریزی در هر امری (موضوعی)است و ارزیابی و بررسی تغییرات مکانهای جغرافیایی و مراحل مختلف شرایط در طول زمان میباشد.
برخی از نرمافزارهای GIS عبارتند از:
Mapinfo-EDRISI-Arcinfo-Arcview- Small word- Maps
و متداولترین این نرمافزارها Arcview میباشد مدل اصلی نمایش دادهها در GIS به صورت برداری و رستری است برخی نرمافزارها مانند Arcview برداری هستند مبنای این ساختار استفاده از خطوطی است که در مختصات فضای ممتد به نمایش درمیآیند اساس آن به سه عنصر نقطه، خط، سطح میباشد این ساختار مناسبترین شکل نمایش عوارض است.
برخی دیگر مانند EDRISI رستری هستد این ساختار فضا را به صورت موزاییک در میآورد و برای هر عنصر فضایی یک مشخصه منحصر به فرد شناسایی میکند و متداولترین ساختار دسترسی شبکه مربعی (شطرنجی) است و در مجموع این نرمافزار مناسب کار با مسایل آماری و تحلیل است.
اما یک سیستم اطلاعات جغرافیایی منابعی باید داشته باشد و مرحله جمعآوری اطلاعات از این منابع مهمترین بخش پروژه میباشد
عکس از:chubineh.persianblog.ir
منابع اطلاعاتی این سیستم، نقشهها، عکس هوایی و تصاویر ماهوارهای هستند. که این اطلاعات به شکل قومی در میآیند و سپس اطلاعات توصیفی برای هر نقطه روی نقشه به آن اضافه میشود.
یک سیستم اطلاعات جغرافیایی اطلاعات نقشه را به صورت رقومی ذخیره میکند این ذخیره سازی با بکارگیری یک پایگاه اطلاعاتی کارتوگرافیک که شامل رکوردهایی از توضیحات مربوط به هر عارضه کارتوگرافیک میشود صورت میگیرد. عارضه کارتوگرافیک به هر چیزی در نقشه اطلاق میشود که بتواند اسم داشته باشد.
شاید بتوان گفت مهمترین قابلیت GIS تحلیل و توصیف است قابلیتهایی همچون 1- جستوجو 2- آمارگیری 3- تغییر مقیاس 4- میزان تفکیکپذیری 5- شبیهسازی و مدلسازی...
کاربردهای بیشماری در GIS وجود دارد در بهداشت و ایمنی امور عمرانی (ساختمانها، بناها، برنامهریزی، حملونقل)، توسعه شهری (مسکن، جمعیت، کاربری زمین، تهیه نقشه، مقررات تجاری و توسعه اقتصادی) مدیریت اجرایی، امور مالی، امور تفریحی و فرهنگی ...
نقش GIS در بسیاری از رشتهها انکارناپذیر است از آن جمله رشته برنامهریزی شهری است برنامهریزی شهری پدیدهای است پیچیده که دادههای بسیاری به منظور تصمیمگیری دارد. از جمله مسالهای همچون Zoninq یا منطقهبندی میباشد که با استفاده از GIS به شکل بسیار کاملتر و دقیقتر از Zoninq دست خواهیم یافت و اطلاعاتی همچون کاربری تجاری، مسکونی، اداری، ارتباطی، تراکم، جمعیت و ... که از مسایل بسیار مهم این رشته هستند به شکل دقیقتر کاملتر و کاربردیتر قابل دسترسی خواهند بود. و برنامهریزی و تصمیمگیری را آسان تر و صحیحتر خواهد کرد. این ابزار به برنامهریزان شهری در هدایت و توسعه و مدیریت شهری کمک شایانی میکند در مدیریت عقلایی فضا و توزیع جغرافیایی بهینه منابع مشاغل فعالیتها و ... یاری میدهد.
امروزه اکثر شهرهای بزرگ دنیا با استفاده از سیستمهای اطلاعات جغرافیایی اداره میشوند به خصوص در سطح محلی آن بسیار متداول است اما با این حال کشورهای کمتر توسعه یافته چندان توجهای به این امر فکری و کمترروی GIS سرمایهگذاری میکنند.
عکس از:www.today4u.ir